ROLNICTWO 5.0 według NABIOTECH

Naturalne przejście intensywnego rolnictwa 4.0 w kolejną jeszcze bardziej intensywną formę „5.0”ma zagwarantować większą produktywność wykorzystując nowoczesne technologie i najnowszy sprzęt. Jest to raczej naturalny trend, który w założeniu powinien przynieść dużo pożytku ale jest małe „ale”. Dalsze zwiększanie intensywności produkcji może doprowadzić do jeszcze większej degradacji gleby. W naszej koncepcji rozwoju rolnictwa nastawiliśmy się na wprowadzenie do upraw najnowszych rozwiązań bioinformacyjnych w połączeniu z zasadami rolnictwa zrównoważonego.

W szczególności minimalizowaniu uzycia nawozów sztucznych i pestycydów, wykorzystując bioinformacje do wspierania naturalnych cykli roślin. Pomoże to zachować zrównoważony rozwój, korzystając z możliwości wzmocnienia naturalnych procesów ekologicznych, wspierając równowagę środowiskową i zwiększając zdrowie ekosystemów. Wyzwaniem nowoczesnego rolnictwa jest opracowanie klucza do znalezienia balansu między wysoką produktywnością a ochroną środowiska. Wiele trudności z jakimi musi się zmierzyć współczesne rolnictwo wynika z ekspansji nowych patogenów, szkodników czy zmian klimatu.

Uprawa roślin w tych warunkach wymaga szczególnej dbałości o zapewnienie roślinom odpowiednich warunków glebowych, żywieniowych i odpornościowych. Te ostatnie warunki możemy zapewnić przez właściwą podaż mikro i makroelementów ale zgodnie z najnowszymi badaniami i naszym doświadczeniem również poprzez dostarczenie odpowiednich informacji, która umożliwi zmniejszenie korzystania z pestycydów. Informacje te spowodują, że do działania włączą się siły natury – mikroorganizmy glebowe. Tak jak bakterie jelitowe u człowieka są niezbędne do jego prawidłowego rozwoju a jelita nazywane są drugim mózgiem, tak też mikroorganizmy glebowe są niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin. Stan mikroflory glebowej jest więc najważniejszym czynnikiem wpływajacym zarówno na jakość jak i na wielkość plonów.

Powinniśmy też wiedzieć, że cała produkcja zarówno enzymów glebowych jak i hormonów odpowiedzialnych za przekształcanie pierwiastków w formy dostepne dla roślin, odbywa się w powierzchniowej warstwie gleby nazywanej edafonem. Jest to najbardziej wrażliwa i zarazem najważniejsza warstwa gleby, o którą musimy mocno dbać.

Są różne sposoby oddziaływania na mikroflorę glebową ale firma NABIOTECH preferuje podejście związane z rolnictwem regeneratywnym. Opracowaliśmy zestaw informacji hamujących rozwój patogenów przyczyniających się do roznoszenia chorób oraz informacje powodujące rozwój pożytecznych bakterii glebowych. Gdy gleba jest bogata w te dobre mikroorganizmy to złożone procesy biochemiczne odbywają się w niej niejako samoistnie.

Na tym polega właśnie zrównoważone rolnictwo i do takiego stanu prawidłowego wykorzystania zasobów środowiska dążymy. Poprzez podawanie odpowiednich informacji wspieramy wzrost oraz zdrowie już istniejącej mikroflory bakteryjnej dlatego też bardzo ważne jest aby niezależnie zwiększać jej ilość poprzez nawożenie preparatami mikrobiologicznymi bądź dostarczając przerobioną gnojowicę lub kompost.

Należy oczywiście pamiętać o równoczesnym zmniejszaniu degradacji gleby ale te działania musicie Państwo zrobić już samodzielnie. Każde Wasze działanie bądź jego zaniechanie może spowodować bardzo duże zmiany w stanie gleby. Zarówno pozytywne jak i negatywne. Musimy wspólnie pomóc roślinom aby one same poradziły sobie z zagrożeniami i żeby najefektywniej wykorzystały warunki w jakich żyją. Właśnie te cele staramy się osiągnąć w naszej pracy.

Bez zastosowania nowych technologii nie będzie możliwości konkurowania z producentami z poza Unii Europejskiej, u których nie ma tak restrykcyjnych przepisów produkcyjnych. Nasze działania skierowane są na zwiększenie zasięgu najnowocześniejszych rozwiązań informacyjnych, którymi dysponujemy, a które nie tylko pozwoliłyby na zachowanie konkurencyjnej pozycji ale umożliwiłyby także uzyskanie przewagi w metodach produkcji rolniczej.

I o tą właśnie przewagę nam chodzi, bo pozwoli to nam znacznie wyprzedzić konkurencję. Będzie ona polegała na produkowaniu dużo zdrowszej żywności oraz zachowaniu, a być może zwiększeniu odpowiedniej produktywności. W założeniach Rolnictwa 5.0 prodyktywność powinna zostać zwiększona o 70% do roku 2050 i jest to bardzo ambitny plan. My chcemy aby w przeważajacej części nie były to prace degradujące glebę poprzez jeszcze bardziej intensywne działania sprzętowe i chemiczne. Działania powinny być przede wszystkim zwiazane z jej ochroną i zwiększeniem warstwy glebotwórczej.

Pamiętamy też o konieczności zwiekszenia odporności roślin na zmiany klimatyczne i środowiskowe co jest również zapisane w celach Rolnictwa 5.0. Nasze produkty działać mogą prewencyjnie – podobnie do szczepionek. Wprowadzając do organizmów ( roślin) jedynie informację patogenną – oudparniają sie one wcześniej na potencjalne zagrożenia. Oczywiście nie ma jakiegokolwiek zagrożenia degradacji upraw ponieważ nie ma fizycznych zagrożeń a jedynie informacja o nich co powoduje wytwarzanie naturalnych – własnych środków odpornościowych dostosowanych do takiego zagrożenia.

Rośliny mają liczne możliwości samoochrony co udowodniono na przykład w sytuacji zagrożeń pól elektromagnetycznych. Rosliny produkują wówczas kalmodulinę – białko ochronne. W taki właśnie sposób możemy niejako wirtualnie zmusić rośliny do wcześniejszego przygotowania się na potencjalne zagrożenia zewnętrzne. Dla przykładu – rośliny odbierają fale promieniowania elektromagnetycznego – w przeważającej części jest ono im niezbędne do życia ( proces fotosyntezy). W specjalnie przygotowanych komorach rewerweracyjnych, które pozwalają precyzyjnie kontrolować wielkość promieniowania przez 10 min wystawiano sadzonki pomidorów na działanie fal promieniowania o częstotliwości telefonów komórkowych ale o dużo mniejszej sile. Sadzonki te zaczęły produkować kalmodulinę – białko produkowane tylko w czasie zewnętrznego zagrożenia.

W momencie założenia ekranu izolującego je od tego promieniowania pomidory przestały produkować ten rodzaj białka. Doświadczenie prowadzone przez prof. biologii Allaina Viana powtarzano wielokrotnie z takim samym skutkiem. Uzmysławia nam to możliwości wpływania na możliwości ochronne roślin i tak jak pisałem wcześniej możliwości wpłynięcia na budowanie ochronności niejako prewencyjnie ale bez fizycznego zagrożenia upraw. Rośliny jako organizmy żywe odbierają i reagują na bodźce zewnętrzne – zarówno fizyczne jak i informacyjne co udowodnione zostało z kolei w działaniach homeopatów. Nasze produkty nie są produktami homeopatycznymi ale najbliższymi im w działaniu i najłatwiej na takich porównaniach wytłumaczyć ich sposób działania. Nie wprowadzamy do organizmów jakichkolwiek fizycznych substancji ( tak jak w homeopatii) ale dostarczamy organizmom konkretnych informacji – identycznych z rzeczywistym ( istniejącymi fizycznie).

NABIOTECH wdraża najnowocześniejsze innowacje ekologiczne, które mają bezpośredni wpływ na nasze życie i stan środowiska. Wdrażanie przez UE nakretek na plastikowych „sznurkach”jako wielkie osiagnięcie proekologiczne uważamy raczej za żart a innowacyjne rozwiązanie w rolnictwie jakim ma być powrót do średniowiecznej trójpolówki to jakieś nieporozumienie. W takim trendzie to już nic tylko czekać kiedy „innowacyjni” europejscy biurokraci znajdą nowy sposób na budowę koła. My oczywiście nie zgadzamy się na takie podejście do innowacyjnej ekologii. Europa musi obecnie w sposób poważny podchodzić do nauki, badać i poznawać otaczającą nas przyrodę wychodząc poza przyjęte paradygmaty. Jako ludzkość niewiele jeszcze odkryliśmy z tajemnicy życia na Ziemi i musimy ciężko pracować nad problemami, których nie rozumiemy. My staramy się podążać taką właśnie drogą zdając się na prawdziwe badania naukowe a nie te pochodzące z grantów otrzymywanych od sponsorów oczekujących konkretnych wyników.

Realizując wyzwania rolnictwa zrównoważonego opracowaliśmy 3 preparaty informacyjne, które wspomogą osiągnięcie tak wyznaczonego celu. Jesteśmy przekonani, że tylko ograniczenie stosowania szkodliwej chemii oraz zatrzymanie ciągłego zubażania uprawianej gleby doprowadzi do ponownego produkowania zdrowej i pełnej smaku żywności. Wspomagamy też rośliny w ich samouzdrawianiu i pomagamy w osiaganiu jak największych plonów dbając przede wszystkim o ich jak i nasze zdrowie.

Z życzeniami zdrowia i wolności

Włodek Misztal